Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Μακρόν σε Τσίπρα: Στήριξα από την αρχή τις προσπάθειες της Ελλάδας

Της Νίκης Ζορμπά
Με τον νικητή του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, συνεχάρη τον κ. Μακρόν για το αποτέλεσμα, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του 2ου γύρου απέναντι στην άκρα δεξιά, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Μακρόν
πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα με τον Γάλλο υποψήφιο πρόεδρο να δίνει το ...στίγμα των προθέσεών του στον Έλληνα πρωθυπουργό για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Εμ. Μακρόν, υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα πως: " Στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Ολάντ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα". 
Παράλληλα, απαντώντας στην "πρόσκληση" Τσίπρα για συνέχεια των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, άμα τη εκλογεί του, ο κ. Μακρόν υπερθεμάτισε, σημειώνοντας: "Είναι βέβαιο ότι αν εκλεγώ θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας".
Στήριξη Μακρόν
Στο μεταξύ, την ήττα της ακροδεξιάς όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, προέταξε ως το διακύβευμα των εκλογών στη Γαλλία η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ρ/σ του Αθηναϊκου Πρακτορείου.
Σημειώνεται, ότι τη στήριξή του στον Μακρόν, απέναντι στην Λεπέν, εξέφρασε χθες αργά το βράδυ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της εκπροσώπου Τύπου του, Ράνιας Σβίγκου, του διευθυντή της Κ.Ο του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη και του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ειδικότερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Εμ. Μακρόν- "Άδειασμα" Σβίγκου σε Μελανσόν, το Capital.gr, ανέφερε: 
Ναι μεν επίσημο σχόλιο από το Μαξίμου για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ακόμη δεν υπάρχει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι στήριξε Μελανσόν, στρέφεται ξεκάθαρα προς τον Μακρόν, κόντρα στην ακροδεξιά Λεπέν. 
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου με σχόλιο στο  λογαριασμό της στο τουίτερ, άφησε αιχμές για τη στάση του "εκλεκτού" της Κουμουνδούρου Μελανσόν, (μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση), εξαίροντας τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας. 
"Αριστερή στάση ευθύνης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν", έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου, φωτογραφίζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Μακρόν. 
Νωρίτερα, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: "Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο" ενώ ανάλογο,  "σύνθημα" έδωσε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. 
Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Ζαχαριάδη, έχει ως εξής: 
"Πρώτες σκέψεις με αφορμή τις γαλλικές εκλογές
Χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης της γαλλικής πραγματικότητας και προφανώς χωρίς να το παίζω ειδικός...
- Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι στον δεύτερο γύρο αντίπαλος με τη Μαρίν Λε Πεν. Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο. Χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις ιδέες που εκπροσωπεί η γαλλική ακροδεξιά. Αν ο Μακρόν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η αριστερά μπορεί και πρέπει να του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση.
- Οι υποψήφιοι των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και της Δεξιάς είναι εκτός δευτέρου γύρου. Είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντικό κενό αντιπροσώπευσης και λειτουργίας του πολιτικούς συστήματος που κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και να αγνοεί.
- Η γαλλική αριστερά, αυτή που εκπροσωπεί ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τα πήγε εξαιρετικά σε ποσοστό, πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας, ιδίως με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και πλήρωσε τις επιλογές "καθαρότητας”. Η μη συνεργασία Μελανσόν - Αμόν στοίχισε εκλογικά και στους δύο κυρίως όμως, στοίχισε στον προοδευτικό - αριστερό κόσμο της χώρας. Η ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών είναι μπροστά. Δεν θα δούμε δυστυχώς αν ο Μελανσόν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον Τσίπρα. Για να γίνεις Τσίπρας χρειάζεται να κερδίσεις δύο εκλογικές μάχες με 35% και ένα δημοψήφισμα". 
Παπαδημούλης: Αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική πανστρατιά για την ήττα της Λεπέν
"Αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική πανστρατιά για την ήττα της ακροδεξιάς Λεπέν που σημαίνει ψήφο υπέρ του (σ.σ. κεντρώου) Μακρόν και από όσους έχουν επιφυλάξεις ή διαφωνίες με τμήματα του προγράμματός του και ήδη αυτό φαίνεται να συμβαίνει..." είπε από πλευράς του ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο ρ/σ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, "Πρακτορείο". 
Μεταξύ άλλων, στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε: 
"Νομίζω ότι το συμφέρον και για τη χώρα μας, όχι μόνο για τη Δημοκρατία και για την Ευρώπη, είναι η ήττα της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν και θεωρώ ότι αν εκλεγεί ο Μακρόν πρόεδρος, τότε αυτή η φιλική προς την Ελλάδα στάση της Γαλλίας όλο το τελευταίο διάστημα σε θέματα διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης κ.λπ., εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί και εργαζόμαστε ήδη γι' αυτό αρκετά πριν απ αυτό". Σημείωσε δε, ότι, "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε τον κίνδυνο που συνιστά η ισχυρή άκρα δεξιά μέσα στην Ευρώπη πολύ περισσότερο στη Γαλλία, που είναι μια χώρα συνδεδεμένη με τις αξίες της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού".
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...