Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιοκρατία και κρίσεις κατά το δοκούν

Του Δημήτρη Νίκογλου

Αξιοκρατία, μια λέξη τόσο τσαλακωμένη και παραμορφωμένη από τις παρεμβάσεις τρίτων, που ακόμη και η γνωμοδότηση  του ακριβοδίκαιου νομοθέτη αδυνατεί να την επαναφέρει στην αρχική της έννοια και μορφή..
Κρίσεις, μια λέξη αλληλένδετη και αυτή με την αξιοκρατία, μια λέξη της οποίας "τα σωθικά τα έχουν ξεριζώσει" οι εκάστοτε κύριοι των επιτροπών και των δικαστικών εδράνων, και ως  ειδικοί Ιατροδικαστές τα μελετούν επιμελώς και τα αναμοχλεύουν. Ναι φίλε μου αυτοί οι κύριοι που βρωμάνε σαπίλα η οποία απορρέει από το πολιτικό τους παρελθόν, είναι οι δυνατοί, είναι αυτοί που η "βασιλεύουσα" εξουσία τους δίνει την δύναμη να τοποθετούν
ανθρώπους ικανούς και μη σε θέσης κλειδιά,  είναι αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς  θα

κρίνουν το μέλλον σου και το μέλλον μας γενικότερα.
Ποιος δεν θα ήθελε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που οι λειτουργοί του να ήταν απλοί και ταπεινοί, να ήταν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι της προσφοράς προς τον άνθρωπο και όχι οι τοποθετημένοι υπάλληλοι που ως φύλακες τύπου μπουλντόγκ δηλώνουν παρών και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα  για την προστασία των αφεντικών τους.

Δεν φταίνε μόνο αυτοί φίλοι μου, φταίμε και εμείς που δεν αλλάξαμε, που δεν καταγγείλαμε το άδικο, που παρά την θέλησή μας γίναμε συνένοχοι.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι άραγε να κάνεις το σωστό σε ένα άδικο εργασιακό περιβάλλον και πόσο σιδηροδέσμιος είσαι ως προς τις επιταγές τρίτων;
Μήπως είσαι και εσύ ένας κρίκος διαπλοκής που συμπληρώνεις την αλυσίδα του ονομαζόμενου συστήματος  και εξ υπηρετείς πρόσωπα και πράγματα;

Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό να μην πω πως τις περισσότερες φορές είναι το εντελώς αντίθετο μα κανείς δεν βλέπει το ηθικό όταν αυτό επισκιάζεται από το νόμιμο.
Η αξία του ηθικού πολλές φορές είναι ανεκτίμητη έναντι του νόμιμου, μα την παραβλέπουμε τόσο εύκολα, και την ερμηνεύουμε πάντα κατά το δοκούν ..
Έχω παρατηρήσει ανθρώπους και συμπεριφορές που με πολύ μεγάλη ευκολία γίνονται κόλακες, γίνονται αυλικοί, γίνονται από άσπρο μαύρο στο πλευρό κάποιου για να έχουν υπόσταση.

Είναι κρίμα να δίνεις και να περιμένεις να πάρεις πάντα ως αντάλλαγμα το αντίτιμο αυτού που έδωσες και ακόμη περισσότερα.
Είναι κρίμα επίσης να περιμένεις να πάρεις κάτι που ανήκει σε άλλους αλλά μεσολαβώντας οι άνθρωποι που ως δεκανίκι τους βοήθησες, να σου το ξεπληρώνουν ανήθικα προτάσσοντας την πολιτική τους θέση και δύναμη...  

Αξιοκρατία σημαίνει να επιλέγονται οι πιο άξιοι και ικανοί για μία θέση χωρίς να υπάρχουν μεσολαβητές και παρεμβάσεις τρίτων, όπως δηλαδή ο νόμος το επιτάσσει. 

Αποδοχή και επιβράβευση χαίρουν μόνο οι αξιοκρατικά αξιολογούμενοι, οι άνθρωποι εκείνοι δηλαδή που με την αξία τους και το καθαρό τους προφίλ κατάφεραν επάξια να επανδρώσουν θέσεις με καθήκοντα υψηλών απαιτήσεων χωρίς να χρειάζονται δεκανίκια.  

Όταν το νόμιμο θα είναι και ηθικό, και όταν το ηθικό θα είναι και νόμιμο, 
τότε και μόνον τότε θα μπορούμε υπερήφανα να μιλάμε για αλλαγή σελίδας.

Blogger Dimitris Nikogloy
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!