Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανική έκθεση: Αγοράστε ελληνικά ακίνητα και μετοχές!

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε ελληνικά ακίνητα και μετοχές «βλέπει» η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, που κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 επέκρινε δριμύτατα τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έναντι των δανειστών και έδινε πιθανότητες 25% στο Grexit.
Σε ομιλία του στο ετήσιο road show του Χρηματιστηρίου, στο Λονδίνο, ο υπεύθυνος για την Ευρώπη οικονομολόγος της Berenberg, Κάρστεν Έσσε, εμφανίσθηκε ενθουσιώδης για τις προοπτικές της οικονομίας και εξήγησε γιατί η παλαιότερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1590) συνιστά στους πελάτες της να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.
Ο βασικός παράγοντας που, κατά την Berenberg, φέρνει την Ελλάδα στην ανάκαμψη είναι το γεγονός ότι τη διετία 2015-2016 η χώρα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μεταρρυθμίσεις, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που κάνει κάθε χρόνο το Συμβούλιο της Λισαβόνας σε συνεργασία με την Berenberg.
Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις ήταν 7,6 το 2016 και 7,7 το 2015, έναντι αντίστοιχης βαθμολογίας 6,9 και 7,0, που απέσπασε η Ιρλανδία.
Το Χρηματιστήριο
Η Berenberg εκτιμά ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν πολύ υψηλό βαθμό συσχέτισης με τις τιμές των ομολόγων. Προβλέπει ότι στη λήξη του προγράμματος του τρίτου μνημονίου, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα έχει υποχωρήσει από το 5,5% στο 4% και θα συνεχισθεί, αργότερα, η σύγκλιση με τις αποδόσεις των άλλων χωρών που έχουν βγει από προγράμματα σταθεροποίησης (η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει σήμερα απόδοση στη 10ετία 2,4%).
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα το ΧΑ έχει δώσει μικρή απόδοση σε σχέση με τις αγορές άλλων χωρών, που εξήλθαν από προγράμματα διάσωσης.
Γερμανική έκθεση: Αγοράστε ελληνικά ακίνητα και μετοχές!© Sofokleousin.gr Γερμανική έκθεση: Αγοράστε ελληνικά ακίνητα και μετοχές!
Εξάλλου, τα fund αναδυόμενων αγορών έχουν επενδύσει στην Ελλάδα πολύ μικρότερο μέρος του ενεργητικού τους από το ποσοστό συμμετοχή της χώρας στο δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI: έναντι στάθμισης 0,37% στο δείκτη, η Ελλάδα έχει βάρος μόλις 0,29% στα χαρτοφυλάκιά τους.  Αυτό σημαίνει ότι τα fund μπορούν να αυξήσουν σχεδόν κατά 30% τα κεφάλαια που επενδύουν στην Ελλάδα.
Τα ακίνητα
Εκτός από το Χρηματιστήριο, η Berenberg συνιστά στους πελάτες της να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην αγορά κατοικίας, για να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε όλες τις χώρες, όπου καταγράφηκαν μεγάλες υποχωρήσεις των τιμών στην αγορά κατοικίας λόγω της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ρουμανία) καταγράφεται ήδη, σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του 2013, μικρή ή μεγαλύτερη άνοδος. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που υστερεί, με πτώση τιμών κατά 11% από το 2013.
Συνολικά, από το 2009 η πτώση των τιμών είναι 40%, η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης και η Berenberg εκτιμά ότι δεν δικαιολογείται άλλη υποχώρηση, αλλά, αντίθετα, οι τιμές είναι πιθανόν να αυξηθούν.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...