Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το αγκάθι

Πήραμε αυτό που θέλαμε ήταν η δήλωση του εξοχότατου για την σχετική με την «μικρή ασθενή» απόφαση του προχθεσινού eurogroup. Δεν ξέρουμε αν έχει κάποια προτερήματα αυτός και η ηγετική ομάδα (των συμβούλων περιλαμβανόμενων) της φαιορόζ κυβέρνησης, και ποια είναι αυτά· η προσοχή και η ικανότητα δεύτερων και τρίτων σκέψεων πριν ανοίξει (ανοίξουν) το στόμα του(ς) δεν είναι πάντως ανάμεσά τους. Ποτέ δεν ήταν.
Όταν «πάρει αυτά που ήθελε» ας το γιορτάσει. Προς το παρόν υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες. Την μία θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «αγκάθι». Είναι η δικαστική «τύχη» 3 στελεχών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ταιπεδ· πρόκειται για έναν τεχνοκράτη ισπανικής εθνικής καταγωγής, έναν ιταλικής και έναν σλοβενικής, που είχαν προσληφθεί
(μαζί με άλλα 6 άτομα) σαν σύμβουλοι του ταιπεδ σε ζητήματα «αποκρατικοποιήσεων». Αυτοί οι 6 + 3 σύμβουλοι παραπέμπονται (με πολύ πρόσφατη απόφαση) για «απιστία κατά του δημοσίου», κατηγορούμενοι ότι «άργησαν να αποδώσουν στο δημόσιο τα έσοδα απ’ την πώληση 28 ακινήτων». Μαζί τους παραπέμπονται και τα 3 μέλη του δ.σ., αυτοί με την κατηγορία της «υπεξαίρεσης».
Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης· δεν ξέρουμε. Το γεγονός είναι ότι 3 κυβερνήσεις και 3 κοινοβούλια της ευρώπης απειλούν να μην εγκρίνουν την «εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις» αν πριν δεν «καθαρίσουν» οι τεχνοκράτες υπήκοοί τους· και, προφανώς, και οι υπόλοιποι. Έχουν στοιχεία υπέρ τους. Αλλά το θέμα έχει ξεφύγει απ’ την στενή δικαστική του διάσταση. Γιατί η φαιορόζ κυβέρνηση επεδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή την παραπομπή τους σε δίκη (και, πιθανόν, την καταδίκη τους) αν και ήξερε ότι η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Λουμπλιάνα έχουν στραβώσει, θεωρώντας την δίωξη «πολιτική / εθνικιστική». Και τώρα το γυρίζει, «cool παιδιά… μην ανησυχείτε, θα λυθεί το θέμα».
Χμμμμ… Όταν βγαίνει κοτζάμ υπ.οικ. της ισπανίας (ντε Γκίντος) και δηλώνει ότι …αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν… το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά… το ζήτημα “πολιτικοποιείται” (με την καθεστωτική έννοια) άσχημα. Θεωρητικά οι προς το παρόν κατηγορούμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση αναίρεσης του εναντίον τους παραπεμπτικού βουλεύματος, στον άρειο πάγο· κι αυτός να αποφασίσει ότι έχουν δίκιο… Και να κλείσει προς το παρόν το θέμα. Αλλά όχι οριστικά – υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα τέτοιων “αναιρέσεων” και “αντι-αναιρέσεων”.
Οπότε μπορεί να χρειαστεί κάποια “τροπολογία” της ελληνικής βουλής, που να τους απαλλάσσει οριστικά… Αλλά αυτό θα γίνει δημόσια, ενώ ο καιρός περνάει. Και τότε θα γίνει θέμα (όσο δεν έγινε η διαγραφή των προστίμων για λαθρεμπόριο τσιγάρων ή η μόνιμη αδυναμία των υπουργών να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων): “τίιιιιιιιι; αυτοί που εκποίησαν δημόσια περιουσία θα καθαρίσουν; Προδοσία!!!”
Αν πάει έτσι, ούτε ψύλλος στον κόρφο του “πήραμε αυτό που θέλαμε”!!!
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/06/18/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B9/#more-89231

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...