Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Στην τακτική Δικαιοσύνη παραπέμπει η προανακριτική τον Γ. Παπαντωνίου

Στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Η προανακριτική επιτροπή ερευνούσε το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων από τον κ. Παπαντωνίου στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Την Τετάρτη, τα μέλη της προανακριτικής θα παραδώσουν το πόρισμα τους στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί η ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στο σκεπτικό του πορίσματος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, επισημαίνεται ότι η επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το αδίκημα της
νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραπέμπει το θέμα στην τακτική Δικαιοσύνη, ενώ σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.
«Ο πρώην υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή, της επιτροπής, στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της Βουλής. Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου», σημειώνεται στο πόρισμα.
Πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το πόρισμα ενέκριναν με επιφυλάξεις ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων ενώ τόσο το ΚΚΕ όσο και το Ποτάμι διαφώνησαν, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
https://www.eklogika.gr/news/Sthn-taktikh-Dikaios%CF%85nh-parapempei-h-proanakritikh-ton-G-Papantwniou-27-06-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...