Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ

Του Δημήτρη Νίκογλου

Μεγάλο το όφελος του ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, και δεν θα μπορούσε να μην είναι μεγάλο αφού η είδηση και το φιλτράρισμα αυτής προ της ανάγνωσής της, είναι το άλφα και το ωμέγα ως προς την χειραγώγηση του αναγνωστικού κοινού. 

Πολλά είναι πλέον σήμερα τα μέσα επικοινωνίας και αναμετάδοσης μιας είδησης... Τα μέσα όπως, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες, τα μπλοκ, το ίντερνετ είναι μερικά από τα μέσα επικοινωνίας που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τον μεγάλο όγκο ειδήσεων που αναμεταδίδουν καθημερινά.
Τίποτα όμως δεν έμεινε αλώβητο από την λαίλαπα του χρηματισμού και των διεφθαρμένων


αφεντικών, πόσο μάλλον τα ΜΜΕ που ήταν και είναι το μήλον της έριδος  του κάθε
φιλόδοξου πολιτικάντη, του κάθε διεφθαρμένου επιχειρηματία, του κάθε λογής ανθρώπου που επενδύει στην ελεγχόμενη και στην επιμελώς φιλτραρισμένη ειδησεογραφία πάντα κατά το δοκούν.  
Οι εντολοδόχοι των ΜΜΕ κρατικών και μη έχουν μια ιδιαιτερότητα:

α) Οι μεν κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου των μίντια και οι διευθυντές αυτών είναι διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπερασπίζονται τα δίκια των κρατικών καναλιών, καθώς  μεριμνούν και για την προβολή της  καλής λειτουργίας της ίδιας της κυβέρνησης της οποίας είναι εμμέσως πλην σαφώς υπάλληλοι ..


β) Η άλλη κατηγορία είναι αυτή των ιδιωτικών καναλιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας της οποίας τα αφεντικά οι λεγόμενοι καναλάρχες, καθώς και οι διευθυντές μεγάλων εφημερίδων, είναι αυτοί που με τον δανεισμό τους από τον κρατικό κορβανά και την εκχώρηση μεγάλων  κρατικών κονδυλίων πάλι υπό την μορφή δανεισμού για την βιώσιμη λειτουργία τους, γίνονται  και αυτοί μέρος του συστήματος. 


Πόσο αληθινή και αφιλτράριστη μπορεί να είναι μια είδηση από κάποιο μέσο ενημέρωσης, όταν από την είδηση και τον τρόπο προβολής αυτής θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του μέσου που την προβάλει; 

Ποιος ο μηχανισμός προστασίας των ΜΜΕ και ποια τα εχέγγυα για μια ενημέρωση χωρίς ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητα της είδησης; 

- Εγώ θα πω πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα και καμιά προστασία ως προς την έγκυρη και αληθή ενημέρωση του κοινού, ναι φίλοι μου καμία.. 

Μας λένε μόνο αυτά που κρίνουν αυτοί πως πρέπει να μάθουμε. 

Η κάθε είδηση που προβάλλεται πλέον από το όποιο μέσο, λόγο και της πολυποικιλότητας αυτών, συνδέεται πρώτα με τα συμφέροντα του μέσου που την προβάλει, και δεύτερον με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Για τον τελικό αποδέκτη που είναι ο ακροατής ουδείς νοιάζεται, άλλωστε αυτόν τον έχουν χειραγωγήσει πολλάκις.. 


Η ελευθερία του λόγου,  της έκφρασης,  και της σκέψης  είναι αγαθά που συμμαχούν με κάθε δημοκρατικό πολίτη, και αναδεικνύονται σε κάθε δημοκρατική χώρα ως εξαπτέρυγα πολιτισμού και προόδου ..
Η ενημέρωση θα πρέπει να είναι καθαρή και χωρίς εισαγωγικά, όπως και η είδηση 
δεν θα πρέπει ποτέ να  χρησιμοποιείται ως όπλο έναντι συμφερόντων και διαπλοκής.

Χειραγώγηση, μια λέξη βαριά όσο και η σημασια της, το νου σας ...



Blogger Dimitris Nikogloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...