Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κορυφαίοι τραπεζίτες προειδοποιούν: Έρχεται νέα «άγρια» χρηματοπιστωτική κρίση

Αυτή τη φορά, οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν έρχονται από μεμονωμένους οικονομολόγους, αλλά από την ίδια την «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» και περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή της.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements-BIS) προειδοποίησε ότι μια νέα, μεγάλου μεγέθους παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση «σιγοβράζει» στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.
Ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο, τόνισε, σύμφωνα με τον Independent, ότι μια νέα παγκόσμια ύφεση μπορεί να έλθει με
«άγριο τρόπο» και ότι «το τέλος μπορεί να μοιάζει περισσότερο με χρηματοπιστωτική έκρηξη που πήγε στραβά».
Η BIS ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας, δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, λίγο πριν την κρίση του 2007-2008 και προέβλεψε ότι πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού από κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρέους των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά και σε άνοδο του προστατευτισμού.
Ο Independent σημειώνει ότι το επιχειρηματικό χρέος της Κίνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 και αγγίζει το 166% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος των νοικοκυριών έφθασε το 44% του ΑΕΠ πέρσι. Παράλληλα, αναφέρει ότι η BIS εξέφρασε ανησυχία για το χάσμα μεταξύ πίστωσης και ΑΕΠ που παρατηρείται στα χρηματοπιστωτικά συστήματα χωρών όπως η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ.
http://www.topontiki.gr/article/227304/koryfaioi-trapezites-proeidopoioyn-erhetai-nea-agria-hrimatopistotiki-krisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...