Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε προσέρχονται στη συνεδρίαση κάνοντας λόγο μόνο για τη δόση

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.  Μονολεκτικά «αισιόδοξος» δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, καθώς τόσο η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ μίλησε αποκλειστικά για «συμφωνία που αφορά στην αποδέσμευση της δόσης». Πιο προκλητικός ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, όχι μόνο δήλωσε πως «σήμερα θα έχουμε τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», αλλά αγνοώντας πλήρως την απειλή της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. επέρριψε ευθύνες επικοινωνιακού και μόνο χαρακτήρα στην ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα
αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία στη χώρα τους».
Αναλυτικότερα:
Ο Β. Σόιμπλε
«Σήμερα θα έχουμε τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ερωτηθείς για την πιθανότητα επίτευξης συμβιβασμού, δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία.  Παραμένω όπως και πριν αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε ένα αποτέλεσμα για την καταβολή της επόμενης δόσης» καθώς «οι φωνές πληθαίνουν από την Ελλάδα ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Στην Γερμανία δεν έλειψαν ποτέ. Αν οι Έλληνες τηρήσουν τις συμφωνίες θα γλυτώσουμε χρόνο στο μέλλον».
Πρόσθεσε πως «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος»… «Η Ελλάδα αρχίζει να έχει ήδη μια περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη και στην τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά δυσκόλεψε πολύ λόγω των νέων εκλογών και των προστριβών που προέκυψαν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος του προγράμματος να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα επιτευχθεί και έτσι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».
Σε άλλη ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς όμως να το χρηματοδοτεί, απάντησε: «Εάν το ΔΝΤ σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, οι οποίο δεν συμπίπτουν με εκείνους της ΕΕ, βρει ένα τρόπο και πει εντάξει, συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις, την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται προς το δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους της, αυτό θα είναι ευχάριστο.... Ελπίζω ότι θα καταλήξομε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και για την σταθερότητα της εξέλιξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, της οποίας η ανάπτυξη, ας σημειωθεί ότι είναι στο πρώτο τρίμηνο διπλάσια εκείνης των ΗΠΑ».
Ερωτηθείς δε εάν είναι συμβατή μια τέτοια λύση με την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίουαπάντησε: «Ενημερώσαμε το Κοινοβούλιο επακριβώς για κάθε συνάντηση του Eurogroup όπως το προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση συμφωνίας σήμερα θα καταθέσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού συμφωνήσει ότι μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση διότι βρίσκεται εντός του πλαισίου δεν χρειάζεται νέα έγκριση, εάν θεωρήσει ότι πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή της συμφωνίας τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ξανά την εντολή του»
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δήλωσε:  «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος».  
Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup». 
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που θα γίνει το 2018, αν και -όπως πρόσθεσε- οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια για την προσαρμογή του. Συμπλήρωσε πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
 Κριτική στον Σόιμπλε από τον αντιπρόεδρο του SPD
Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «δεν αρμόζει σε έναν μεγάλο Ευρωπαίο», δήλωσε στο «Spiegel» ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ, οποίος προσέθεσε ότι o κ. Σόιμπλε «δεν ομιλεί εκ μέρους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης». Τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τώρα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις του χρέους, όπως, λ.χ., η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων, κάτι το οποίο έχει προτείνει η κ. Λαγκάρντ». 
https://www.eklogika.gr/news/Ntaiselmploum-kai-Soimple-proserxontai-sth-sunedriash-kanontas-logo-mono-gia-th-dosh--15-06-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...